Week 3 - Final Product
Deze week kiezen we eindelijk een product uit en vergelijken we verschillende modellen
Je dacht misschien: ‘Oh...die geeft na twee weken al op'.
Dat is niet het geval, want ik was even op vakantie + een beetje ziek (niet bevorderlijk voor een wekelijkse nieuwsbrief blijkt zo).
Kiezen, kiezen, kiezen…
Een aantal weken geleden ik jullie op het puntje van jullie stoel laten zitten en hebben we nog geen uiteindelijke productkeuze gemaakt, maar deze week vertel ik het jullie allemaal.
Welk product zal de fundering van ons merk leggen? Let’s get into it.
‘Het Product’
Als je dit experiment een beetje gevolgd hebt weet je dat we al een aantal filteropties / validatiemethodes gebruikt hebben zoals het gebruiken van een winstcalculatie, ROI berekening, omzetindicatie, zoekwoord volume onderzoek en het meten van de kracht van de concurrentie.
Maar hoe gaan we nou deze laatste beslissing maken? Aangezien we in principe bijna al onze validatie methodes al uitgeput hebben.
We vragen het onze CEO natuurlijk…
We kunnen onze CEO namelijk specifiek vragen om de pagina’s van deze producten door te spitten ben ik achter gekomen. Hierbij ook even een refresher voor de drie producten die overgebleven zijn: het lade kruidenrek, de opvouwbare wasmand en de gootsteenkast organizer.
Op basis van de volgende criteria kiest de CEO de gootsteenkast organizer:
Vraag en aanbod: volgende de CEO heeft dit zoekwoord de minste concurrentie. Dit is waar, maar de informatie die weergegeven wordt klopt niet helemaal. Deze geeft aan namelijk dat het aantal zoekresultaten voor het zoekwoord ‘kruidenrek lade’ 1777 is, daadwerkelijk is het maar 83. Het lijkt hier wel op dat het totaal aantal zoekresultaten van de categorie weergegeven wordt.
Waar de vraag op gebaseerd wordt is mij verder onduidelijk
Kwaliteit en differentiatie: de CEO geeft aan dat er genoeg mogelijkheden zijn om op deze twee gebieden een uniek aanbod uit te brengen.
Kosten en winstgevendheid: verder wordt er als laatst gezegd dat de gootsteenkast organizer lage kosten heeft en hoge winstgevendheid. Dit wordt gebaseerd op de hogere verkoopprijs in vergelijking met anderen.
Om je even mee terug te nemen, dit was onze globale berekening in week2, waarbij 28.15% de potentiële winstmarge was en 0.91 de ROI rate.
De CEO zijn beslissing is wat minder doordacht dan die van ons, maar goed, dat is geen probleem, aangezien we zelf al het meeste werk hebben en alle 3 de producten potentie hadden.
‘Het product’: de gootsteenkast organizer.
Het Beste Model
Om het beste model te kunnen kiezen doen we even weer een terugblik op vorige week. Het belangrijkste aspect van dit product is flexibiliteit en aanpasbaarheid en op basis hiervan stelde het de onderstaande modellen voor.
Deze gaan we vandaag verder onder de loep nemen. Hier is een overzicht van welke modellen dit zijn.
Spacekeeper:
Aoji:
Madesmart:
Netel:
Simple:
Ik vraag vervolgens naar hoe ik specifiek deze modellen verder kan verbeteren om te vragen naar de veelvoorkomende klachten, maar vervolgens geeft elk model mij de drie dezelfde punten:
Het geval: elk model mist specifiek deze 3 punten (wat niet zo is) of dit is een klassieke case van ‘chatbot misinformation’. Wat we hier tegenkomen is dat een chatbot gebruik maakt van probabiliteit (kansberekening) om te bepalen wat er geschreven wordt, dit leidt dus niet altijd tot betrouwbare resultaten.
Om deze reden zullen we zelf wat reviews moeten lezen en een overzicht moeten maken.
We moeten bij dit overzicht wel in gedachten nemen dat al deze modellen een rating van 4,5+ sterren hebben en honderden of duizenden units per maand verkopen, de verkooppotentie van deze modellen is al bewezen. Enkel, hebben we wel een aantal nieuwe dingen ontdekt die ons kunnen helpen met het kiezen van een model.
Dit zijn de tekortkomingen die de CEO voor ons gevonden had van vorige week (of ja ‘week 2’).
Klanten wensen dus 1) meer flexibiliteit zoals het kunnen aanpassen van de grootte 2) een steviger design 3) een rek dat groter is of meer opslagruimte 4) een model dat makkelijker te bereiken is, bv. door middel van een ‘slide-mechanism’ en 5) dat het model meer functies heeft zoals haken, handvatten etc.
Zoals je ziet zijn er aardig wat overeenkomsten tussen ons nieuwe overzicht en deze voorgaande punten.
De Nederlandse Markt (Bol.com)
De Nederlandse consument denkt vaak toch iets anders dan de gemiddelde Amerikaan, iets wat vertaald tot een iets andere markt. In het geval van trends loopt de VS ook vaak voor, wat ervoor kan zorgen dat bepaalde producten pas in a later stadium in Nederland populair worden.
Hetzelfde geldt voor goosteenkast organizers (deze waren al popi jopi in de VS), omdat we een grote procentuele verandering zien YoY.
Wonderbaarlijk genoeg kan onze CEO ons ook helpen met het spotten van trends. In dit geval vroegen we om de Amerikaanse en Nederlandse markt te vergelijken en zo te identificeren of er potentiele kansen zijn op Bol.com.
De CEO begrijpt niet helemaal wat een gootsteenkast organizer is en vergelijkt het met een paar gootsteenorganizers (groot verschil hé) in dit geval. Maar het is zeker iets om te onthouden, ook aangezien onze CEO alleen maar slimmer zal worden.
Verder kijken we zelf nog even naar de categorie en zien we dat deze verkopers de meeste verkopen maken. Deze drie modellen houden we dus ook in de gaten.
Uitzetten van een RFQ
Voor nu hebben we een RFQ uitgezet op basis van ons vorige onderzoek (de verbeterpunten). We zijn niet specifiek opzoek naar het model waarvan we de foto’s geüpload hebben, de RFQ zal vooral functioneren om wat verschillende modellen voorgesteld te krijgen + wat gesprekken te starten met verschillende leveranciers die vaak ook catalogussen hebben met vergelijkbare producten.
Ook houden we in ons achterhoofd welke modellen we eerder bekeken hebben wanneer we later meer specifiek gaan zoeken op Alibaba.
Volgende Week
We wachten nu tot leveranciers ons gaan benaderen en volgende week gaan we verder met:
Meer modelvergelijking
‘Leverancierpraat’ + sourcing
Misschien eindelijk strategie? Met de nadruk op het prijspunt.
We zullen zien waar we terecht komen, je weet het nooit met deze CEO.